Dostupni linkovi

Srbija da podrži stav EU oko Krima


Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je da Brisel želi da Srbija podrži jedinstven stav EU u vezi sa situacijom u Ukrajini.

"Mislim da Vlada Srbije dijeli zabrinutost EU, zabrinutost Evropskog savjeta što se tiče ove situacije. Mislim da Vlada Srbije želi da vidi deeskalaciju ove situacije.Idu napori u tom pravcu i želimo, naravno, da Srbija podrži taj jedinstven stav EU što se tiče Ukrajine", rekao je Devenport novinarima u Medija centru.

Na pitanje novinara da li to znači da se nastavljaju pritisci na Srbiju kako bi se jasno odredila prema ukrajinskoj krizi, Devenport je odgovorio da "nije riječ o tome".

"Riječ je o ozbiljnoj zabrinutosti zbog situacije koja postoji i o tome kako da je riješimo na način koji poštuje teritorijalni integritet Ukrajine", kazao je on.

Ambasador EU je rekao i da je danas ponovo prenio šefu srpske diplomatije Ivanu Mrkiću jedistven stav EU o ukrajinskoj krizi i mišljenje da pozicija Moskve prema Krimu nije prihvatljiva.

Na konstataciju novinara da stav EU možda nije sasvim jedistven s obzirom da je Njemačka saopštila da smatra da ekonomske sankcije možda nijesu rješenje i da ima razumijevanja za izbalansiran stav Srbije, Devenport je rekao da stav Brisela jeste jedinstven i da je taj stav prije sedam dana izrazio Evropski savjet.
XS
SM
MD
LG