Dostupni linkovi

UN:Ukidaju se izbjeglice iz Hrvatske


Agencija za izbjeglice Ujedinjenih nacija danas je izdala preporuku da započne proces prestanka statusa izbeglica raseljenih iz Hrvatske tokom 1990-ih godina.

Kako je navedeno u saopštenju, skoro 20 godina nakon prestanka sukoba u bivšoj Jugoslaviji, okolnosti koje su dovele do raseljevanja su se iz temelja promijenile.

Regionalna saradnja je intenzivirana, došlo je do dobrovoljnog povratka, različite etničke grupe pokazale su kako je miran suživot moguć, a sve je očitiji i napredak na ekonomskom i političkom planu.Klauzule o prestanku izbjegličkog statusa integralni su dio Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine. Njima je predviđen prestanak izbjegličkog statusa onda kada nastanu suštinske i trajne promjene u zemlji porijekla i kada više ne postoje okolnosti koje su dovele do raseljavanja.

Mnoge zemlje koje su primile izbjeglice, takođe, su velikodušno odobrile prijem u svoja državljanstva izbjeglicama iz Hrvatske, navedeno je saopštenju uz napomenu da "zaštita koju predviđa međunarodno izbjegličko pravo stoga više nije potrebna".

Neki od izuzetaka predviđenih preporukom UNHCR-a odnosi se na svjedoke ratnih zločina.
XS
SM
MD
LG