Dostupni linkovi

Opozicija u CG:Problem Prevlake što prije riješiti


Opoziciona kolicija Demokratski front i stranka Pozitivna Crna Gora traže da se što prije riješi pitanje Prevlake između Crne Gore i Hrvatske.

Potezom Hrvatske sa objavljivanjem mapa područja u kome namjeravaju da istražuju da li postoji nafta u moru, samo su se obistinile prognoze Fronta, kaže Milan Knežević koji je član skupštinskog Odbora za međunarodne odnose.

„Potvrdilo se da Hrvatska i onaj priobalni dio Prevlake i morski smatra njihovim vlasništvom. Mi smo tražili od ministra Lukšića da to pitanje što prije riješi, on nam je govorio da ne treba ugrožavati dobrosusjedske odnose, te da će se to pitanje riješiti bilateralnim putem. Evo smo sad vidjeli kako su se dobri odnosi i iskrenost reflektovali -Hrvatska je napravila mapu u kojoj je jasno naznačeno da taj sporni granični dio za njih nije sporan, već da ga doživljavaju kao svoju teritoriju“, kazao je Knežević za Radio Antena M.

I poslanik Pozitivne Dritan Abazović kaže da se nepotrebno odugovlači rješenje problema u vezi sa Prevlakom.

„Nijesam siguran da smo kao zemlja dovoljno aktivni po tom pitanju. Imali smo šansu da to završimo i ranije. Naravno, ne zavisi sve od nas, ali je potpuno logično da i Crna Gora mora braniti svoje interese, pa i kada je posrijedi eksploatacija nafte i gasa, ali i generalno, kada je u pitanju teritorija ili akvatorij za koji se može smatrati da je naš, isto kao što i Hrvati legitimno smatraju da pripada njima“.

Nakon što su iz našeg MVPEI-ja hrvatskim kolegama uputili prigovor na nedavno objavljene zemljopisne mape kojim je predstavljen prostor u kojem će Hrvati istraživati da li u njihovom moru ima nafte i gasa, stigla je i reakcija hrvatskog ministarstva.

„Hrvatska ne krši ništa, pa ni međunarodne sporazume“, odgovorilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, pozivajući se na javnu dokumentaciju u kojoj, kako navode, jasno stoje međunarodni sporazumi koje je Hrvatska sklopila sa susjednim zemljama, a uređuju razgraničenje na moru.

„U toj dokumentaciji stoji da je sa Slovenijom pitanje granice na moru trenutno predmet arbitraže, a s Crnom Gorom je naveden protokol između vlade i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o privremenom režimu uz južnu granicu između dviju država, iz 2002.“

Iz crnogorskog ministarstva, smatraju da pojedina označena područja predstavljaju kršenje tog protokola koji obavezuje dvije susjedne države da se uzdržavaju od jednostranih postupaka kojima bi se prejudiciralo rješenje međusobne granice na moru i na kopnu.
XS
SM
MD
LG