Dostupni linkovi

EU ukinula vize za građane Moldavije


Evropska unija je ukinula vize za putovanja državljana Moldavije u "šengenski prostor" EU, pa će građani ove zemlje od tri i po miliona stanovnika moći isto kao i državljani zapadnog Balkana, da s biometrijskim pasošima putuju i ostaju najviše tri mjeseca u EU.

Uslovi su, kako su agenciji Beta rekli zvaničnici u Evropskoj komisiji, isti, a to znači da, isto kao i državljani zemalja sa zapadnog Balkana, građani Moldavije s biometrijskim pasošem nemaju pravo boravka, niti da rade u Uniji.

Ponovo mogu doći na tri mjeseca u turizam, posjete i slične vrste boravka, tek pošto protekne tri mesece od posljednjeg tromjesečnog boravka u "šengenskom prostoru" EU.

U slučaju zloupotreba, kako su objasnili izvori u Briselu, bit će primjenjene iste mjere kakve Evropska komisija može zavesti kad su u pitanju države zapadnog Balkana.

Obrazlažući ovu odluku EU, evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilija Malmstrem je izjavila da je ukidanje viza za kratkoročna putovanja državljana Moldavije i "nagrada vlastima Moldavije za uložene napore" u sprovođenju svih uslova za ukidanje viza EU.

To je takođe odličan primjer za druge zemlje regiona, koji pokazuje da snažna politička posvećenost i istinska primjena reformi donose i opipljive rezultate - istakla je komesarka Malstrem.
XS
SM
MD
LG