Dostupni linkovi

BIH i SAD o jačanju vojne saradnje


Zamjenik pomoćnika američkog ministra odbrane SAD za planove Elisa Slotkin izjavila je u razgovoru sa ministrom odbrane BiH Zekerijahom Osmićem u Vašingtonu da BiH može biti primjer drugima kako se iz ratnog stanja može uspješno ići u budućnost.

Ministar odbrane Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Anto Jeleč saopštili su tokom susreta da je reforma odbrane najuspješnija od svih provedenih u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o budućim planovima i učešću u mirovnim misijama.

Slotkinova je izrazila zadovoljstvo što će pripadnici Oružanih snaga BiH biti u mirovnoj misiji u Republici Mali, te da će nastaviti sa angažmanom u misiji u Avganistanu.

Delegacija BiH je održala sastanak i sa Vilom Vešerom, zamjenikom pomoćnika ministra za specijalne operacije i borbu protiv terorizma. Tokom razgovora razmijenjene su informacije o programima civilno-vojne saradnje, koje realizuje Ministarstvo odbrane i Oružanih snaga BiH, sa težištem na realizaciji dijela misije Oružanih snaga BiH za podršku civilnom stanovništvu u BiH.

Osmić je zahvalio Ministarstvu odbrane SAD za značajnu finansijsku i materijalnu podršku realizaciji ovih programa u BiH.
XS
SM
MD
LG