Dostupni linkovi

Indija:Zbog silovanja tinejdžerke osuđene 24 osobe


Jedan muškarac osuđen je na doživotnu robiju, a još 23 na različite zatvorske kazne zbog silovanja tinejdžerke koja je oteta i držana u zatočeništvu nekoliko sedmica na jugu Indije prije 18 godina, rekli su zvaničnici.

Tada 16-godišnju djevojku grupa je otela 1996. godine i silovala narednih mjesec i po dana u kućama, hotelima, automobilu i vozilima gradskog saobraćaja. Među osuđenima su jedan penzionisani profesor, advokati, biznismeni i vladini zvaničnici.

Tužilac Anela Džordž rekla je da je visoki sud u gradu Ernakulam, u državi Kerala, osudio 23 osobe na kazne od sedam do 11 godina zatvora, prenio je AP.

Sistem pravosuđa u Indiji veoma je spor, ali je slučaj masovnog i brutalnog silovanja u Nju Delhiju 2012. godine izazvao bijes javnosti zbog odnosa prema ženama i epidemije seksualnog nasilja, o čemu većina ljudi ćuti.

U decembru 2012. godine četiri muškarca osuđena su na smrt zbog silovanja 23-godišnje studentkinje medicine u autobusu u Nju Delhiju. Ona je kasnije umrla od posljedica napada.
XS
SM
MD
LG