Dostupni linkovi

Senat će objaviti dokumentaciju o brutalnim metodama CIA-e


Američki senatski odbor za nadzor tajnih službi objavit će dio dokumentacije koja potvrđuje neljudske metode tajne službe Centralne obavještajne agencije (CIA) u ispitivanju zatvorenika.Dugačak je popis neljudskih metoda i tehnika kojima se služila agencija u borbi protiv terorista.

Navedeni odbor za obavještajne službe glasao je za skidanje oznake poverljivosti s dugo očekivanog izvještaja o korištenju brutalnih metoda ispitivanja CIA-e. S 11 glasova za i tri protiv skinuta je oznaka poverljivosti s rezultata istrage o praksi CIA-e tijekom mandata republikanskog predsjednika Georgea W. Busha. Tako će svijetu prvi put biti ponuđen uvid na sistem ispitivanja i pritvora nakon napada 11. septembra 2001.

"zvještaj otkriva brutalnost koja je u oštroj suprotnosti s našim vrijednostima kao narodom. To nije ono što Amerikanci rade", izjavila je senatorica Dianne Feinstein, koja je početkom marta optužila CIA-u da je ilegalno pristupala računarima koje su koristili parlamentarni istražitelji, a što je direktor CIA-e John Brennan odbacio kao neutemeljeno.

Proći će nekoliko sedmica, ako ne i više, dok bilo koji od dokumenata ne ugleda svjetlost dana, piše Reuters.
XS
SM
MD
LG