Dostupni linkovi

Podvodna potraga za nestalim avionom



Podvodna potraga za avionom nestalim Malejžan erlajns (Malaysia Airlines) kreće danas u udaljenom dijelu Indijskog okeana, samo nekoliko dana prije predviđenog kraja rada baterija na uređajima za snimanje podataka o letu, ili crnim kutijama.

Brod australijske ratne mornarice "Oušen šild" (Oecean Shield) koji za sobom vuče lokator za signale američke mornarice, i britanski HMS Echo koji ima opremu za podvodnu potragu će tragati na dužini od 240 kilometara u južnom dijelu Indijskog Okeana, naveo je vođa agencije koja koordinira potragu Angus Hjuston.

Snimači podataka sa aviona emituju kratak ping zvuk koji oprema na tim brodovima može da detektuje. Međutim ti uređaji rade na baterije i prestaju da emituju zvuk oko 30 dana poslije udesa, što znači da timovi koji tragaju za njima imaju još malo vremena jer je let 370 nestao sa radara 8. marta.

Lociranje rekordera podataka, ili crne kutije kako se popularno zove, je poslije toga moguće, ali jako teško. Brodovi i avioni tragaju već sedmicama za Boingom 777 Malejžan erlajnsa. Međutim, za sada nije nađen nikakav trag letjelice.
XS
SM
MD
LG