Dostupni linkovi

Slovenija uložila prigovor Hrvatskoj


Ambasada Slovenije uložila prigovor Hrvatskoj zbog upotrebe geografskih karata Jadranskog mora koje je objavila u javnom konkursu za eksploataciju nafte i plina.

Slovenačka ambasada tvrdi da je reč o "jednostranom prejudiciranju rešenja granice na moru između Slovenije i Hrvatske."

Ministarstvo privrede u Zagrebu je danas objavilo konkurs za iskorišćavanje nafte i plina u hrvatskom delu Jadranskog mora u kojem se nudi istraživanje na 29 istraživačka područja.

U konkursu je navedeno da je spor oko granice trenutno predmet arbitražnog suda, ali su objavljene i karte na kojima granična linija polazi iz Piranskog zaliva iako granica između Slovenije i Hrvatske nije određena.

U današnjem konkursu je Hrvatska objavila i da granicu na moru sa BiH reguliše sporazum o državnoj granici koji su Sarajevo i Zagreb potpisali 1999.

Reč je o dokumentu više poznatom kao sporazum Tuđman-Izetbegović, koji nisu ratifikovali ni parlament BiH niti hrvatski Sabor.

Privremen je i sporazum o granici na moru između Hrvatske i Crne Gore dok je granica između Hrvatske i Italije regulisana sa italijansko-jugoslovenskim sporazumima iz 1968. i 1975. godine.
XS
SM
MD
LG