Dostupni linkovi

Tusk traži razmještanje NATO snaga u Poljskoj


Poljski premijer Donald Tusk zatražio je danas u Briselu da NATO razmotri razmještanje svojih vojnika u Poljskoj u bližoj budućnosti.

Samo ugovori sa saveznicima nisu dovoljni za Poljsku i Litvaniju nakon pogoršanja odnosa Zapada sa Rusijom, rekao je Tusk.

Lider poljskih opozicionih konzervativaca, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, upozorio je danas da bi trupe trebalo da pošalju samo SAD, zato što ne želi da vidi njemačke vojnike na poljskoj teritoriji.

"Izgleda da samo ugovorne obaveze sada ne moraju da budu dovoljne za osjećanje potpune bezbednosti. I zato mi se čini da je neophodno u bližoj perspektivi veće prisustvo NATO u Poljskoj, a i Litvanija je sličnog mišljenja", kazao je poljski premijer koji se u Briselu sastao sa predsjednikom vlade Litvanije Algirdasom Butkevičijusom.

Poljski premijer upozorio je da je na granicama Poljske i Litvanije, na toj spoljnoj granici Evropske unije, sada oblast u kojoj su tenzije daleko veće nego ikada u poslednjim godinama.

"Zato mislim da će saveznici postepeno imati sve više sluha za naše argumente", rekao je Tusk, preneli su poljski mediji.

Na sastanku šefova diplomatija članica NATO u Briselu poljski ministar inostranih poslova Radoslav Ssikorski izjavio je da bi bio zadovoljan i sretan kada bi NATO u bazama u Poljskoj stacionirao dve brigade.

Poljska opoziciona desnica, međutim, kategorično odbija da među vojnicima NATO budu Njemci i insistira zato da u Poljsku NATO pošalje samo trupe SAD.

"Jedini vojnici koje Rusija neće napasti su američki. Ne želim ovde njemačke vojnike u sastavu NATO", kazao je danas lider konzervativne stranke Pravo i pravda, Jaroslav Kačinjski
XS
SM
MD
LG