Dostupni linkovi

Novi slučajevi ebole u Gvineji


Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u srijedu da je u posljednjih 24 sata registrirano pet novih slučajeva ebole u Gvineji gdje su od 127 oboljelih umrle 83 osobe.

U glavnom gradu Gvineje, Konakriju, od 12 oboljelih četiri osobe su umrle. SZO navodi da je smrtnost od hemoragične groznice 65 odsto i da tu zarazu pogađa uzrast od 15 do 79 godina.

SZO dodaje da postavlja mjere nadgledanja bolesti u zemljama koje se graniče s Gvinejom, gdje epidemija ebole vlada od januara ove godine.

U susjednoj Liberiji ima sedam oboljelih od kojih su dvije osobe umrle, a u Sijera Leoneu ima 15 inficiranih.

Kako bi se sprečilo širenje epidemije, Maroko je u utorak uveo sanitarnu kontrolu na granici, posebno na aerodromu u Kazablanki. Senegal je tokom vikenda zatvorio svoje granice s Gvinejom, a Evropska unija je obećala pomoć od 500.000 eura.

Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje koje izaziva četiri ili pet poznatih virusa. Oboljeli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem.

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lijek tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto.
XS
SM
MD
LG