Dostupni linkovi

Radnici Feroelektra na protestu u Sarajevu


Radnici Feroelektra i danas protestuju pred zgradom Opštinskog suda u Sarajevu. U toku je pripremno ročište na kojem obje strane iznose svoje dokaze o slučaju ove firme čiji radnici protestuju već godinama.

Senad Smajić, predsjednik Sindikata radnika Feroelektra, pratio je ročište, ali je morao napustiti jer je na tome insistirao advokat "Stanić-Invest" grupe.

"Sudija je kategoričan da se iznesu svi dokazi da bi 5. maja bilo održano glavno ročište, ali advokat Stanića zahtjeva produženje roka kako bi se uveli novi dokazi i svjedoci. Kako da mi gledamo na to kad slušate dok vas gledaju u oči i lažu, dok govore da su u firmu uloženi milioni i da su imali dobre namjere, a radnici već 10 godina na ulici štrajkuju jer su opljačkani do gole kože", rekao je Smajić za Klix.ba.

Oko 40-ak radnika drži transparente "Neka narod zna da BiH nije država za čovjeka već lopova", "Sudija sviraj kraj", te "Dok Stanić caruje radnik Feroelektra gladuje"... Radnici kažu da neće odustati, a od ishoda današnjeg ročišta odlučit će se o daljnjim koracima.

"Ako ima pravde onda nema dvojbe kakva bi presuda trebala biti. Kupoprodajni ugovor nije ispoštovan. Rečeno je da će se uložiti 22,5 miliona KM, a uloženo je 1,6 miliona KM. Trebali su primiti još 220 radnika, a sada je smanjen na 50, što je za 270 manje nego što je stajalo u ugovoru. Plate su nam trebale biti prema stručnoj spremi i mjestu rada, a mi smo svi na minimalcu koji kasni, bez toplog obroka i zdravstvenog osiguranja mjesecima. Ne možemo da se liječimo, a ljudi ne mogu u penziju otići. Ako to nije kriminal, onda ne znam šta je", kazao je Smajić.
XS
SM
MD
LG