Dostupni linkovi

Pismo Bajdenu: Crna Gora je leglo korupcije i kriminala


Grupa građana Crne Gore, uputila je danas otvoreno pismo potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu povodom njegovog predstojećeg susreta sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem 8. aprila u Vašingtonu, u kome stoji da je Crna Gora bankrotirana država endemske korupcije, preko koje se odvija aktivnost organizovanog kriminala.

Pismo su potpisali jedan od vlasnika dnevnog lista „Vijesti“ Miodrag Perović, urednik kulture tog dnevnog lista Balša Brković, urednik Monitora Esad Kočan, novinarka Monitora Milka Tadić Mijović, Dejan Mijović, general u penziji Blagoje Grahovac, koordinator Foruma 2010 Žarko Rakčević, profesor Milan Popović i bivši guverner CBCG Ljubiša Krgović.

"Cijeneći napore SAD da osigura stabilan mir na Balkanu, svjesni smo da Vi morate da se srećete sa relevantnim političkim akterima ovog regiona, ukljujući i sa dugogodišnjim crnogorskim vladaocem i premijerom Milom Đukanovićem 8. aprila u Vašingtonu. Međutim, molimo da uzmete u obzir da za nas, kao i mnoge ovdašnje građanske aktiviste, gospodin Đukanović predstavlja antipod demokratiji, vladavini prava i temeljnih vrijednosti zapadne civilizacije", navodi se u pismu upućenom američkom potpredsjedniku.

Kako su saopštili tokom protekle 24 godine, Đukanović i njegovi najbliži rođaci i prijatelji sistematski su zloupotrebljavali državnu moć da bi spriječili slobodnu konkurenciju, manipulisali izborima i postali najbogatiji pojedinci u zemlji.

Iako je zemlja kandidat za EU i aspirant za članstvo u NATO, Crna Gora je danas maltene bankrotirana država koju potresa endemska korupcija i nepotizam, i kojoj predstoji ogroman put dok ne postane razvijena demokratija.Štaviše, to je zemlja gdje i potiče i preko koje se odvija aktivnost organizovanog kriminala, jedna od glavnih balkanskih ruta za šverc droge i pranje novca, stoji u pismu grupe građana.

Oni ukazuju da istražini i pravosudni organi nemaju rezultata u borbi sa ozbiljnim kriminalom niti sa navodnim učeščem vodećih državnih rukovodilaca u njemu, i kako najbolji primjer navodi se otezanja pravosuđa da procesuira čvrste dokaze, koje je Komisija za hartije od vrijednosti SAD prikupila o visokoj korupciji izvšenoj tokom privatizacije Crnogorskog Telekoma.

Američkom potpredsjedniku Bajdenu su poručili da je osnovna pouka koju Đukanović treba da izvede iz vašeg susreta sa njim 8. aprila u Vašingtonu je da on mora da preduzme radikalne politićke poteze, ukljućujući i lične prirode, da bi se naslijeđeni monopoli iz komunističe ere ukinuli bez daljeg odlaganja.
XS
SM
MD
LG