Dostupni linkovi

Poljska predlaže energetsku uniju


Poljska je pokrenula kampanju za formiranje energetske unije EU, u cilju smanjenja zavisnosti od energije iz Rusije, izjavio je poljski premijer Donald Tusk.

"Situacija sa Ukrajinom pokazuje da pitanje energetske nezavisnosti, ne samo Poljske već celog kontinenta, postaje sve važnije i seže dalje od ekonomskog faktora", izjavio je Tusk, a prenela agencija Frans pres.

Poljska, koja se graniči sa Ukrajinom i najveća je privreda centralne Evrope, uvozi dve trećine prirodnog gasa kog troši, i to mahom iz Rusije. Tusk navodi da je 10 članica EU veoma zavisno od ruskog gasa, uključujući one čija je zavisnost 100 odsto.

Premijer Poljske navodi da će Varšava partnerima iz EU predstaviti šest predloga za povećanje energetske sigurnosti, uključujući predlog da se pronađu novi dobavljači energanata, poput SAD.

"Kada SAD odluče da izvoze gas iz škriljaca, situacija na globalnom energetskom tržištu, a pre svega evropskom, drastično će se promeniti. To će ne samo povećati sigurnost, već i sniziti cene", rekao je Tusk, dodajući da će Poljska nastaviti sa vađenjem uglja, koji je ključni stub njene energetske strategije.
XS
SM
MD
LG