Dostupni linkovi

Uoči izbora u Afganistanu zaplijenjene 22 tone eksploziva


Afganistanske sigurnosne snage zaplijenile su više od 22 tone esploziva, dovoljno da se napravi nekoliko stotina razornih bombi, saopštilo je u utorak ministarstvo unutrašnjih poslova četiri dana uoči održavanja predsjedničkih izbora.

Talibani su proglasili rat izborima 5. aprila i nazvali su ih varkom koju podržava zapad i prijetili su da će ih prekidati.

"Ovo otkriće će spriječiti više stotina bombaških napada i imat će značajan uticaj na sveukupnu sigurnost izbora" - rekao je za Reuters Sedik Sediki, glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlasti žele pokazati da su sposobne da osiguraju uredno i sigurno glasanje dok se većina stranih trupa priprema na napuštanje zemlje do kraja godine.

Sediki kaže da su eksplozivi, sakriveni u oko 450 vreća, zaplijenjeni iz podruma u relatvino mirnoj pokrajini Takhar gdje su talibani ostvarili nekoliko pobjeda posljednjih godina.

Veći gradovi su stavljeni u stanje pripravnosti ove sedmice, a više od 352.000 sigurnosnih snaga je raspoređeno diljem zemlje kako bi spriječili napade na biračka mjesta i druga mjesta povezana s izborima.

Ručno napravljene bombe proizvedene od takvih eksploziva su daleko najsmrtonosnije oružje koje koriste pobunjenici i ostaje najveći ubica civila kao i afganitanskih i NATO snaga u zemlji.
XS
SM
MD
LG