Dostupni linkovi

Kacin:Kosovo i Krim se ne mogu upoređivati


Slučajevi Kosova i Krima ne mogu se upoređivati, kazao je potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, Jelko Kacin, pa crnogorski portal Analitika, upoređujući djela Vladimira Putina sa politikom Slobodana Miloševića prilikom krvavog raspada bivše Jugoslavije.

Kacin je ocijenio da su ambicije Rusje daleko veće od aneksije Krima.

„Milošević je stvarao paradržave Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu kako bi ostvario svoj naum - svi Srbi u jednoj državi, odnosno svi Srbi u nekoj većoj Srbiji. Po tom sličnom modelu, Putin pokušava povećati rusku teritoriju“ , kazao je Kacin za Portal Analitika.

Evropski parlamentarac pozdravio je zvaničan stav Crne Gore o ukrajinskoj krizi.

„Što se tiče odnosa prema Ukrajini, nadamo se da će i Srbija razumjeti u čemu je riječ te da će i ona zauzeti stav koji je blizak poziciji Evropske unije. Crna Gora je to već učinila“, rekao je Kacin koji, kao član delegacije Evropskog parlamenta, boravi u Kijevu i posreduje u razgovorima između vlasti i opozicije.

Kacin smatra i da će razvoj situacije u Ukrajini uticati pozitivno na shvatanje značaja članstva u NATO-u u Crnoj Gori.

On je naveo da Rusija i dalje gomila svoju vojsku i naoružanje na ukrajinskim granicama.

„To svakako nije dobro. Mislim da se u dijelu međunarodne zajednice nerealno sagledava opasnost sljedećeg koraka Rusije i čak na izvjestan način i potcjenjuje ta opasnost.Sitauacija na terenu je takva da treba biti realan i očekivati dalje zaoštravanje odnosa između Ruske federacije i Ukrajine. Osim toga, rusko stanovništvo u Ukrajini je pod velikim pritiskom i dosta izmanipulisano“, smatra Kacin.

Prema njegovim riječima, nije moguće da NATO riješi problem u Ukrajini, iako se zvanična Ukrajina tome nada.

On smatra da se Kosovo i Krim ne mogu upoređivati u bilo kojim situacijama i na bilo koji način.

„Kao prvo, dosadašnja autonomija Krima u okvirima Ukrajine nije bila ugrožena na bilo koji način. U slučaju Kosova, Srbija je bila ta koja je oduzela autonomiju Prištine što je u krajnjem možda i dovelo do raspada Jugoslavije. Ima, međutim, drugih paralela koje treba potencirati“, kazao je predstavnik Evropskog parlamenta.
XS
SM
MD
LG