Dostupni linkovi

Turska ekonomija i dalje u porastu


Turska ekonomija je prošle godine porasla četiri odsto, pokazali su zvanični podaci vlade u Ankari.

Analitičari, međutim, upozoravaju na usporavanje privrednog rasta usled političke neizvesnosti i poštravanja uslova kreditiranja.

Politički nemiri i ozbiljne tenzije na turskom finansijskom tržištu od juna brinu investitore, dok je smanjenje monetarnih stimulacija u SAD zaustavilo dotok povoljnog novca koji se slivao u zemlje u usponu, što je sve negativno uticalo na tursku privredu, koja je beležila snažan rast za 11 godine vladavine premijera Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi agencija Frans pres.

Uprkos problemima, bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 4,4 odsto u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, nadamšivši očekivanja analitičara.

Ekonomista banke UBS Rajnhard Kluz navodi da ti podaci pokazuju da su politički i ekonomski šokovi naneli iznenađujuće malu štetu turskoj ekonomiji. Kluz, međutim, upozorava da bi nedavni veći politički i ekonomski šokovi mogli značajnije da ugroze privredni rast i podriju poverenje privatnog sektora. USB u Turskoj za ovu godinu prognozira ekonomski rast od 2,3 odsto, a u 2015. 3,8 odsto.
XS
SM
MD
LG