Dostupni linkovi

AI: Boko Haram i nigerijska vojska počinili zločineOružani pobunjenici grupe Boko Haram i nigerijska vojska su verovatno počinili ratne i zločine protiv čovečnosti na severu Nigeriji gde se kriza pretvorila u oružani konflikt, ocenila je danas u Londonu međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI).

AI je u svom današnjem izveštaju naveo da je 1.500 osoba ubijeno od početka godine na severoistoku Nigerije, gde su sukobi počeli.

Nigerijske vlasti saopštile su da je više od hiljadu osoba ubijeno, a da je 250.000 ljudi napustilo svoje domove.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč saopštila je nedavno da je Boko Haram od početka godine izvršio 40 napada u kojima je ubijeno 700 osoba.

Od maja prošle godine tri države na severoistoku Nigerije su proglasile vanredno stanje zbog čestih napada islamista.

Boko Haram, u prevodu "Zapadno obrazovanje je greh", bori se za uvođenje šerijatskog prava i protivi se modernom obrazovanju i nauci. Grupa je poznata po napadima na hrišćane i po podmetanju bombi u crkve.

Osnovana 2001. godine, grupa je u međunarodnoj javnosti postala poznata posle verskog nasilja u Nigeriji u julu 2009. godine tokom kojeg je poginulo više od 1.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG