Dostupni linkovi

Kijev: Rusija postepeno povlači vojsku s graniceRusija "postepeno povlači" svoje vojnike s granice sa Ukrajinom, izjavio je danas agenciji Frans pres Oleksij Dmitraškivski, portparol Ministarstva odbrane Ukrajine koja strahuje od invazije istočnog dela zemlje nakon ruskog pripajanja poluostrva Krim.

Dmitraškivski koji navodi da je to možda povezano i sa sinoćnjim pregovorima Rusije i SAD u Parizu, dok posmatrači ističu da je možda u pitanju zamena ruskih trupa.

Predsednik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, Andrij Parubij izjavio je u četvrtak da je Moskva nagomilala 100.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom što je Moskva demantovala.

Američke procene su bile da ima oko 20.000 ruskih vojnika na granici Ukrajine i povlačenje vojnika je postavile kao preduslov za izlazak iz krize što je sinoć u Parizu ponovio američki državni sekretar Džon Keri nakon susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Keri i Lavrov razgovarali su sinoć oko četiri sata u rezidenciji ambasadora Rusije u Parizu o nalaženju rešenja za ukrajinsku krizu i sukob Moskve i zapadnih zemalja posle pripajanja Krima Rusiji sredinom marta.

Lavrov je u subotu izjavio da Moskva nema "nikakvu nameru ni interes" da pređe granicu sa Ukrajinom.
XS
SM
MD
LG