Dostupni linkovi

Pred Vrhovnim sudom žalbe na presudu Sanaderu


Pred Vrhovnim sudom Hrvatske danas će se naći žalbe na prvu nepravosnažnu presudu bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog profiterstva u slučaju "Hipo", te primanja mita od mađarske kompanije "Mol".

U pet raspravnih dana Vrhovni sud bi trebalo detaljno da razmotri žalbe Sanaderove obrane i tužilaštva, te naknadno donese odluku "iza zatvorenih vrata", prenose hrvatski mediji. Odbrana je u svojoj žalbi, uloženoj u julu prošle godine, tražila da se ukine prva presuda i naredi novo suđenje, a Uskok je žalbom zatražio da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Obrazlažući prvu nepravosnažnu presudu, sudija zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u "INI" mađarskom "MOL-u".

Sanaderovi advokati Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u žalbi tvrde da bi ta presuda trebala biti pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni.
XS
SM
MD
LG