Dostupni linkovi

Sukobi na biralištima u Turskoj, osmoro mrtvih


Najmanje osmoro ljudi ubijeno je danas u sukobima između grupa koje podržavaju kandidate dveju glavnih protivničkih partija na lokalnim izborima koji su u toku u Turskoj, a koje mnogi smatraju referendumom o popularnosti premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Dve osobe su ubijene, a devet ranjeno u južnoj turskoj pokrajini Hataj, kada je izbio sukob između dva protivnička kandidata za starešinu sela (muhtara), prenosi turski list "Hurijet" (Hurriyet).

U sličnom incidentu u oblasti Hilvan u jugoistočnoj provinciji Sanlijurfa ubijeno je šest osoba, a nekoliko ih je teško povređeno, saopštili su bezbednosni izvori, a prenosi "Raša tudej" (Ruša Today).

Televizijski kanal "Al Arabija" (Al Arabiya) izvestio je da je u oba incidenta došlo do pucnjave iz vatrenog oružja između pristalica kandidata turskog premijera Erdogana i onih koji podržavaju njegovog protivnika, uticajnog muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena.

Rojters je ranije danas javio, pozivajući se na bezbednosne zvaničnike, da su četiri osobe ubijene u oružanom sukobu između dve porodice u selu Juvadžik u istočnoj provinciji Sanlijurfa, koja se graniči sa Sirijom, a da su u provinciji Hataj, takođe na graniči sa Sirijom, dve osobe poginule u oružanom okršaju između rođaka dva kandidata u selu Golbasi.

Tenzije su se pojačale u Turskoj uoči današnjih izbora, na kojima više od 52, 6 miliona birača glasa za gradonačelnike i lokalne odbornike na skoro 200.000 biračkih mesta.

Birališta su prvo otvorena u istočnoj Turskoj, a kasnije i u zapadnom delu te zemlje, navodi AFP.
XS
SM
MD
LG