Dostupni linkovi

Policajci i vojnici zauzeli favele blizu zračne luke Rija


Policija Rio de Janeira i brazilska vojska ušli su u golemo naselje favela Mare kako bi ga zauzeli i "pacificirali", 74 dana prije Svjetskog nogometnog prvenstva.

Uporište krijumčarenja drogom, jedno od najopasnijih mjesta u Riju, kompleks Mare nalazi se na strateškom mjestu u gradu kojim će prolaziti gomile navijača tijekom Mundijala.

Postrojba Bataljuna za specijalne policijske operacije i 15 oklopnih vozila (14 mornarice i jedan vojne policije), ušlo je avenijom Brazil u taj kompleks 16 favela sa 130.000 stanovnika, smješten nekoliko kilometara od međunarodne zračne luke Rija.
Policajci su imali oružje upereno prema krovovima i praznim uličicama. Na ulazu u Mare nekoliko barova je bilo otvoreno, a stanovnici napola zainteresirani.

Snage sigurnosti zauzimaju od nedjelje ujutro "15 favela" unutar kompleksa Mare, priopćilo je tajništvo Državne sigurnosti u Riju. Okupacija provodi ukupno 1180 vojnih policajaca iz različitih postrojbi. Sto trideset dva civilna policajca u njihovoj su pratnji kao i četiri aviona.

Ta se okupacija provodi u sklopu "pacifikacije" počete 2008. uvođenjem 38 postrojbi policije za pacifikaciju u 174 favele kako bi odande otjerale krijumčare drogom.
XS
SM
MD
LG