Dostupni linkovi

Ambasador Francuske u BiH: Riješiti pitanje "Sejdić i Finci"


Krupna pitanja ("Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije) moraju se riješiti, kazao je danas ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Roland Gilles govoreći na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "BiH u procjepu prošlosti i sadašnjosti - kako dalje?"

Istaknuo je da je blokada kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" te nemogućnost uspostavljanja mehanizma koordinacije navela Evropsku uniju da osmisli drugačiji pristup prema BiH, a najavio je i da će se sredinom aprila sastati ministri vanjskih poslova u Bruxellesu.

"Rad na tome danas je u svim prijestolnicama u toku. Francuska ne smatra da treba "spustiti prečku", ali smatra da treba uspostaviti druge procedure kojima će se postići dijalog na osnovu kojeg će se doći do odgovora koje traži stanovništvo na socijalnom planu no neće biti preskočene potrebne reforme koje BiH trabaju", naglasio je Gilles.

U junu 2014. godine Sarajevo i BiH bit će u fokusu pažnje cijelog svijeta, napominje Gilles, jer će tada biti upriličen niz događaja kojima će biti obilježena 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata i atentata na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinada, a poruka koja će tada biti poslana je poruka mira i pomirenja.
XS
SM
MD
LG