Dostupni linkovi

Japan i Severna Koreja obnovili odnose


Predstavnici vlada Japana i Severne Koreje sastali se u Pekingu, prvi put posle više od godinu dana.

Očekuje se da će razgovori biti fokusirani na severnokorejske otmice Japanaca pre više decenija.

Japan i Severna Koreja nemaju diplomatske odnose. Zvaničnici dve države razgovarali su 2012. godine, u kratkom periodu otopljavanja odnosa, koji je, međutim, prekinut kada je Severna Koreja u decembru te godine lansirala balističku raketu srednjeg dometa, navodi AP.

Očekuje se da će u središtu dvodnevnih razgovora u Pekingu danas i sutra biti sudbina najmanje 10 ljudi za koje Japan tvrdi da ih je otela Severna Koreja tokom 1970-ih i 1980-ih godina.

Dve strane su se dogovorile da obnove razgovore posle jednog neformalnog susreta početkom marta predstavnika japanskog i severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova u kineskom gradu Šenjangu.

Severnokorejski ambasador Song Il-ho sastao se danas u ambasadi te zemlje u Pekingu s japanskom delegacijom koju vodi Djunići Ihara, generalni direktor za pitanja Azije i Okeanije u japanskom ministarstvu inostranih poslova.

Severna Koreja je priznala 2002. godine da su njeni agenti oteli više od 10 Japanaca pre više decenija i da se petoro otetih vratilo u Japan a da su drugi mrtvi. Pjongjang, međutim, nije potvrdio otmice svih japanskih državljana za koje Tokio tvrdi da su nestali i da su možda još živi negde u Severnoj Koreji.
XS
SM
MD
LG