Dostupni linkovi

Turska započela istragu o špijunaži


U Turskoj je započela istraga o špijunaži pošsto je na Jutjub procureo razgovor između visokih zvaničnika o potencijalnoj vojnoj intervenciji u Siriji, čime se, kako ocenjuje agencija Rojters, najavljuje mogući vladin progon njenih političkih protivnika posle izbora u nedelju.

Snimak sastanka turskih obaveštajnih šefova, šefa diplomatije i zamenika vojnog komandanta koji je procureo u javnost je skandal koji je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan označio kao zaveru s ciljem da se izvede udar i da se on svrgne s vlasti.

Erdogan i njegovi saveznici optužili su pokret Hizmet predvođen islamskim učenjakom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD, istakavši da taj pokret vodi "prljavu" kampanju" špijunaže da bi ga upleli u korupciju uoči ključnih lokalnih izbora u nedelju.

Gulen je negirao da on stoji iza skandala o curenju snimka na Jutjub, a ljudi bliski njegovom pokretu strahuju da bi posle izbora moglo da dođe slamanja pokreta Hizmet.

Gulen je nekad podržavao Erdogana, a danas se smatra pokretačem korupcionaških afera koje već mesecima potresaju tursko društvo.
XS
SM
MD
LG