Dostupni linkovi

Kerry i Lavrov o ukrajinskoj krizi


Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se u Parizu. Razgovarat će o rješavanju ukrajinske krize. Lavrov je jučer izjavio kako Rusi nemaju interesa prijeći ukrajinsku granicu, želeći očito smiriti napetosti sa Zapadom i Amerikom. Rusija će, poručio je, stati na aneksiji Krima. No, uz ukrajinsku granicu i dalje je 40.000 ruskih vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom o američkom diplomatskom prijedlogu za Ukrajinu. Obama mu je rekao da Rusija mora povući svoje vojnike i ne kretati dublje u Ukrajinu, rekla je Bijela kuća.

Putin je pozvao Obamu da porade zajedno na stabiliziranju Ukrajine, istodobno izrazivši zabrinutost zbog stanja u Transdnjestrovlju (Pridnjestrovlju), rusofonoj regiji u Moldaviji, objavio je Kremlj.

Ruski vojnici koji su ondje stacionirani nedavno su održali vojne vježbe. Zbog toga je moldavski predsjednikNicolae Timofti izrazio zabrinutost da bi se u njegovoj zemlji mogao odigrati krimski scenarij.

Pretpostavlja se da je ovo prvi izravan razgovor Obame i Putina otkad su SAD i europski saveznici počeli s uvođenjem sankcija Putinovim suradnicima te zaprijetili da će kazniti i ključne sektore ruskog gospodarstva.
XS
SM
MD
LG