Dostupni linkovi

Veliki predizborni skup Orbanove Fides partijePristalice konzervativnog premijera Mađarske Viktora Orbana izašle su u subotu u velikom broju na miting u Budimpešti da podrže njega i njegovu partiju Fides osam dana uoči poslaničkih izbora.

Više od sto hiljada ljudi - po procjeni novinara, došlo je u centar Budimpešte s narandžastim zastavama Fidesa, i državnim zastavama u znak podrške premijeru koji vlada već čtiri godine.

Po najnovijim anketama, Fides ima podršku 32 do 38 odsto ispitanika, a oko 20 odsto će glasati za ljevičarsku koaliciju koju predvodi Socijalistička stranka, dok će 15 odsto biti za ekstremno desničarsku partiju Jobik.

Orban očekuje, kako je rekao, "veliku pobjedu" na izborima, ali je ipak pozvao građane da ne propuste priliku da glasaju.

"Mi smo favoriti ovih izbora, ali to nije sinonim za pobjedu. Priliku treba pretvoriti u pobjedu", rekao je Orban u govoru na skupu.

Taj 50-godišnji konzervativni političar na vlasti je od 2010. i, ako ne bude nekog iznenađenja, vladaće i poslije ovih izbora.

U prethodnom sazivu Orbanov Fides je imao dvotrećinsku većinu u Parlamentu.

Opoziciona ljevica održaće predizborni skup u Budimpešti u nedjelju.
XS
SM
MD
LG