Dostupni linkovi

Novi Put svile između Kine i Njemačke


U njemačku luku Diuzburg kineska roba stiže teretnim vozovima, zahvaljujući jednoj od najdužih željezničkih pruga, koju nazivaju novim Putem svile.

Zbog toga će luku Diuzburg danas posjetiti kineski predsjednik Si Đinping, gdje će sačekati dolazak vozova sa kineskom elektronskom opremom, koji su prije 16 dana krenuli iz kineskog grada Čungking.

Željeznička pruga, nazvana Jusinu, napravljena je 2011. godine i povezuje Čungking i Diuzubrug, a prolazi kroz Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju i Poljsku.

Dugačka je oko 11.000 kilometara, što znači da je duža od Transibirske željeznice, ali je za 2.000 kilomatara kraća od pruge koja spaja Šangaj i Diuzburg.

Željeznica se sve više koristi za transport zato što je dva puta brža od pomorskog saobraćaja i dvostruko jeftinija od avionskog transporta, objašnjava Erih Stake, šef preduzeća koje kontroliše luku Diuzbrug.

Stručnjaci ocijenjuju da je taj transporta na svom početku, da može da ima sjajnu budućnost a to su bezbjednost, poštovanje rokova i stabilna politička situacija. Osim toga, očekuje se da će luka Diuzburg postati jača i ulivati više povjerenja poslije današnje posjete kineskog predsjednika.
XS
SM
MD
LG