Dostupni linkovi

Dačić, Vučić i Thaci u ponedjeljak u Briselu



Premijer i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić sastat će se u ponedjeljak u Briselu u uredu visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton s predsjednikom vlade Kosova Hashimom Thacijem.

Dvadeset treća runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bit će posvećena pitanju pravosuđa i osnovanju Zajednice srpskih općina, o čemu dvije strane do sada nisu postigle suglasnost.

Osnovni problem je nadležnost Osnovnog suda u Mitrovici, koji po viđenju prištinske strane treba obuhvatiti sedam općina, od kojih su tri s pretežno albanskim stanovništvom.

Beograd smatra da takvo rješenje nije u duhu Briselskog sporazuma, jer bi etnička struktura sudaca i tužitelja takvog suda bila većinski albanska.

Drugo neriješeno pitanje je civilna zaštita na sjeveru Kosova, koja je pod kontrolom lokalnih vlasti, a za koju Priština traži da se uklopi u kosovski sustav pod patronatom snaga sigurnosti Kosova.

Srpska strana se odlučno protivi ovoj ideji, jer kosovska vlada, kako su ranije javljali mediji, planira KSB transformira u buduću vojsku Kosova.

Očekuje se da ova runda dijaloga počne rano popodne i završi u ponedjeljak predvečer, javlja Tanjug.
XS
SM
MD
LG