Dostupni linkovi

Bangkok: demonstranati traži ostavku premijeraNekoliko desetina hiljada pristalica tajlandske opozicije okupilo se danas u Bangkoku, tražeći ponovo ostavku premijera Jingluk Šinavatre. Demonstranti su krenuli iz parka Lumpini ka istorijskom centru grada.

Prema riječima savjetnika za bezbjednost Paradorna Patanatabutra, okupilo se manje demonstranata nego ranije, ali ih je ipak dovoljno da poremete normalno odvijanje saobraćaja, prenio je Rojters.

"Okupilo se oko 50.000 demonstranata. Rasporedili smo 8.000 policajaca u slučaju da dođe do nasilja mada smatramo da će sve proteći mirno", izjavio je Patanatabutr.

Ustavni sud Tajlanda poništio je 21. marta opšte izbore održane u februaru, čime se otvara put novom glasanju u zemlji koja je zahvaćena dubokom političkom krizom.

Sud je sa šest glasova "za" i tri " protiv" proglasio izbore neustavnim jer se na dan izbora nije glasalo u 28 izbornih jedinica u kojima antivladini demonstranti nisu dozvolili registrovanje kandidata.

Ustav Tajlanda propisuje da izbori moraju da se održe istog dana na teritoriji čitave zemlje.

Generalni sekretar Ustavnog suda Pimol Tampitakpong rekao je da je pokrenut proces pripreme novih opštih izbora, ali nije nagovijestio kada bi oni mogli biti održani.

Datum određuje vlada poslije konsultacija sa Izbornom komisijom.

Kriza u Tajlandu počela je prošle godine, kada su demonstranti zatražili smjenu administracije premijera Jingluk Šinavatre "narodnim savjetom", koji bi trebalo da provede reforme radi suzbijanja korupcije.
XS
SM
MD
LG