Dostupni linkovi

Obama završava posjetu RijaduPredsjednik SAD Barak Obama razgovaraće danas u Rijadu s jednom aktivistkinjom za ženska prava, čime završava posjetu Saudijskoj Arabiji.

Obama je sinoć razgovarao sa saudijskim kraljem Abdulahom o građanskom ratu u Siriji i pregovorima o iranskom nuklearnom programu. Međutim, Obama i Abdulah nisu razgovarali o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima Amnesti Internešenal (Amnesty International) zatražile su od Obame da izvrši pritisak na Rijad zbog ugrožavanja slobode medija, diskriminacije žena i manjina, kao i zbog drugih oblika zlostavljanja.

Obama će razgovarati s Mahom el-Munif, aktivistkinjom koja je od Stejt departmenta dobila nagradu "Hrabre žene". Nagradu će joj danas uručiti Obama pošto nije mogla da dođe na ceremoniju dodijele.

Tokom dana žene će prkositi zabrani vožnje i voziće po ulicama Rijada.

Saudijke svakog mjeseca organizuju dan vožnje, pošto već tri decenije traže to pravo u zemlji u kojoj se strogo primijenjuje šerijatski zakon.
XS
SM
MD
LG