Dostupni linkovi

Kineski predsjednik stiže u Njemačku


Kineski predsjednik Xi Jinping počinje u petak prvi posjet Njemačkoj kako bi dao poticaj trgovinskim odnosima dviju zemalja, a ta etapa njegove evropske turneje sigurno će biti obilježena i pitanjima ukrajinske krize, najavljuje agencija France Presse.

-Ekonomija će igrati središnju ulogu - kaže Eberhard Sandschneider, stručnjak s njemačkog instituta za vanjsku politiku (DGAP). Ekonomska razmjena najbrojnije svjetske nacije i prve evropske ekonomije prošle je godine dosegla 161,5 milijardi dolara. Kina je prvi ekonomski partner Njemačke u Aziji, a Njemačka prvi Kine u Evropi.

Ipak, nakon brojnih ugovora najavljenih ove sedmice u Francuskoj, njemačka etapa čini se skromnijom. "Konkretno, ja ne očekujem ništa posebno", kazala je Gudrun Wacker, stručnjak za Kinu u institutu SWP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel trebala bi razgovarati s kineskim predsjednikom o ukrajinskoj krizi, kako bi ga "potaknula da utječe na Rusiju da usvoji umjerenije stajalište", ocjenjuje Sebastian Heilmann, direktor instituta MERICS i stručnjak za Kinu.

Peking, koji u ovom pitanju ima neobično neutralno stajalište prema Moskvi, suzdržao se u subotu na glasanju u Vijeću sigurnosti o rezoluciji kojom se osuđuje referendum na Krimu, a koju su usvojile ostale članice a blokirala Rusija.

Merkel, kao i predsjednik Joachim Gauck, vjerojatno će na dnevni red staviti i pitanja ljudskih prava u Kini. U Berlinu se samo sedmicu dana nakon posjeta kineskog predsjednika otvara velika izložba posvećena kineskom umjetniku i disidentu Ai Weiweiju.

Nakon Njemačke, Xi Jinping posjetit će evropske institucije u Bruxellesu, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG