Dostupni linkovi

MH370: Novi podaci menjaju kurs


Specijalna međunarodna vazduhoplovna i pomorska jedinica, koja traga za olupinom nestalog malezijskog aviona, danas je nastavila potragu ali na novom području.
Taj novi reon potrage nalazi se 1.100 kilometara severno od područja u kome se do sada tragalo više od nedelju dana.

Drastična promena oblasti potrage, koja je pomerena više od razdaljine između Londona i Berlina, usledila je posle analize podataka sa malezijskog radara koja je pokazala da je nestali avion leteo većom brzinom nego što se ranije mislilo.
To ujedno znači i da je ranije ostao bez goriva.

Nova oblast potrage je veća, ali bliža Pertu na zapadnoj obali Australije, pa avion može više vremena da provede na tom mestu budući da kraće putuje do tamo. Ta oblast je i znatno povoljnija u smislu vremenskih uslova zato što je izvan regiona dubokih voda poznatog po ogromnim talasima i čestim vetrovima olujne jačine.

"Nisam siguran da će vreme tamo biti savršeno, ali verovatno će češće biti bolje nego ranije", izjavio je generalni direktor odeljenja za hitne situacije Australijske agencije za pomorsku bezbednost (AMSA) Džon Jung, dodajući da spasioci napuštaju prethodnu oblast potrage. "Otišli smo iz tih oblasti potrage rukovodeći se najnovijim verodostojnim tragom", rekao je on.

Brodovi i avioni za nadgledanje pretražiavali su više od nedelju dana oblast koja se nalazi 2.500 kilometara jugozapadno od Perta, gde su satelitski snimci pokazali da se možda nalaze ostaci aviona, navodi Rojters.

Deset aviona koji učestvuju u potrazi danas su preusmereni u novu oblast od 319.000 kvadratnih kilometara, koja je otprilike jednaka veličini Poljske, oko 1,850 kilometara zapadno od Perta.

Međutim floti australijskih i kineskih brodova biće potrebno više vremena da se prebace.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag.
XS
SM
MD
LG