Dostupni linkovi

Ukrajina očekivala jasan stav Srbije o Krimu


Otpravnik poslova ambasade Ukrajine u Beogradu Oleksandr Kiričenko izjavio je danas da je njegova zemlja veoma razočarana što Srbija, pozivajući se na tehnički karakter vlade, nije zauzela jasan i pravi stav o ruskoj aneksiji Krima.

"Mi smo kao država, koja je uvek podržavala Srbiju, u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, što se tiče Kosova, računali na jasan stav", rekao je Kiričenko u intervjuu za televiziju Nova.

Kiričenko je odbacio sugestiju da bi Ukrajina zbog toga mogla da promeni svoju politiku nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

"Ukrajina neće promeniti svoj stav za razliku od Rusije, Rusija je promenila stav o Kosovu pozivajući na slučaj Kosova. To je nezgodan primer u ovom slučaju. Ukrajina nema nameru da krši medjunarodno pravo na bilo koji način i obrnuto, mi ćemo još čvrsće braniti medjunarodno pravo", rekao je ukrajinski diplomata.

"Mi smo od samog početka saglasili sa srpskim stavom da je slučaj Kosova poguban, i pri tome stojimo i danas. Mi u tome vidimo kršenje medjunarodnog prava i apsolutno ćemo ostati uz Srbiju, naravno ako se Srbija sama ne odrekne Kosova", dodao je Kiričenko.
XS
SM
MD
LG