Dostupni linkovi

SAD: Imigranti štrajkuju glađu


U imigracionom centru u američkoj državi Vašington počeo štrajk glađu imigranata koji traže bolje uslove za život, saopštili su aktivisti za ljudska prava.

Hranu su imigranti počeli da odbijaju po drugi put ovog meseca u privatnom Severozapadnom prihvatnom centru u Takomi tražeći bolje uslove za život i kraj rutinske deportacije imigranata iz SAD-a koji su ušli nelegalno u zemlju, prenela je agencija Rojters.

Advokat za imigrante i profesor Univerziteta u Vašingtonu Angelika Čazaro, koja zastupa nekoliko pritvorenika, navela je da oko 70 imigranata počelo da odbija hranu ponovo u ponedeljak pošto su menadžeri Centra nisu poboljšali uslove kao su ranije ovog meseca obećali.

Menadžeri Centra naveli su da je, oko 750 imigranata u Takomi, počelo da odbija obroke ranije ovog meseca, dok su advokati rekli da je njihov broj blizu 1.200 i da je štrajk ponovo počeo pre dva dana.

Portparol kancelarije Američkog imigracionog i carinskog sprovodjenje (ICE) u Sijetlu Andru Munoz rekao je da je upoznat sa obnovljenjem štrajka gladju i da je od juče samo jedan imigrant iz ranijeg protesta pod medicinskim posmatranjem, u skladu sa politikom ICE koja zahteva takav tretman pritvorenika, koji odbijaju da jedu 72 sata.
XS
SM
MD
LG