Dostupni linkovi

Poraslo poslovno povjerenje u Sloveniji


Poslovno povjerenje u Sloveniji nastavilo je da raste u martu, zahvaljujući optimizmu prema građevinskom i drugim ključnim sektorima, saopšteno je iz Zavod za statistiku u Ljubljani.

Indeks poslovnog povjerenja je u martu porastao tri odsto u odnosu na februar i sedam odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, ali je ostao tri odsto ispod dugoročnog prosjeka, prenosi Capital.ba.

Rast poslovnog povjerenja podstaknut je optimizmom prema građevinskom sektoru, gdje se indeks vratio do pretkriznih nivoa posljednjih mjeseci. Indeks povjerenja u građevinskom sektoru porastao je osam odsto na mjesečnom nivou i čak 22 odsto na godišnjem, dostigavši najviši nivo od oktobra 2008.

U prerađivačkom sektoru, indeks je porastao jedan odsto na mjesečnom i osam odsto na godišnjem nivou, premašivši četiri odsto dugoročni prosjek. U maloprodajnom sektoru, indeks je u martu bio jedan odsto viši nego u februaru i pet odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, ostavši šest odsto ispod dugoročnog prosjeka.

Indeks u uslužnom sektoru istovremeno je porastao tri odsto na mjesečnom i osam odsto na godišnjem nivou, ali je ostao 15 odsto ispod dugoročnog prosjeka.
XS
SM
MD
LG