Dostupni linkovi

Češka će potpisati evropski fiskalni pakt


Češka vlada odlučila je da će potpisati evropski fiskalni pakt o proračunskoj disciplini, čime nova administracija lijevog centra premijera Bohuslava Sobotke želi potvrditi predanost evropskoj integraciji.

Osim Češke, fiskalni pakt nisu potpisale Velika Britanija i Hrvatska, koja je u EU ušla prošle godine.

Prethodna češka vlada desnog centra odbila je potpisati fiskalni pakt, punim nazivom Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji u nacionalna zakonodavstva uvodi stroga i pravno obvezujuća fiskalna pravila kako bi se izbjegle nove dužničke krize.

"Ovom odlukom vraćamo se glavnoj struji evropske integracije. To je važan korak koji prirodno vodi prema budućem uvođenju zajedničke europske valute", rekao je Sobotka.

Njegova vlada odlučila je da neće odrediti ciljani datum uvođenja eura tokom svojeg četvorogodišnjeg mandata.Sobotka očekuje ulazak u eurozonu oko 2020.

Sobotkina trostranačka koalicija nema potrebnu većinu u parlamentu za prihvaćanje pakta, ali planira o tome pregovarati s drugim strankama. Oporbeni konzervativci iz stranke TOP 09 podupiru pristupanje fiskalnom paktu.
XS
SM
MD
LG