Dostupni linkovi

Sirijska opzicija od Arapske lige traži oružje


Lider sirijske opozicije Ahmad Džarba zatražio je danas sofisticirano oružje, dok je Rijad optužio međunarodnu zajednicu da je izdala pobunjenike u sukobima koji više od tri godine traju u Siriji.

"Pozivam vas da nas podržite i izvršite pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi obezbedila sofisticirano oružje opozicionim borcima", izjavio je Džarba na samitu Arapske lige u Kuvajtu.

Na otvaranju samita, sudijski prijestolonasljednik Salman Ben Abdel Aziz optužio je međunarodnu zajednicu da je "izdala legitiman sirijski pokret otpora".

On je ponovo istakao neophodnost da se pobunjenicima obezbijedi oružje."Da bismo izašli iz ćorsokaka u Siriji, treba podstaći promenu odnosa snaga na terenu, pružajući podršku koju zaslužuje opozicija kao legitiman predstavnik sirijskog naroda", rekao je Aziz.

Prema izvorima bliskim sirijskoj opoziciji, SAD blokiraju svoje saveznike da pošalju oružje pobunjenicima iz straha da ono ne padne u ruke ekstremista.

Džarba je kritikovao i odluku Arapa da ne daju opoziciji mjesto Sirije u Arapskoj ligi koje je prazno od 2011. godine, ocenjujući da je to "ohrabrujuća poruka režimu da nastavi da ubija Sirijce".

Sirijsko mjesto u Arapskoj ligi ostaće prazno sve dok opozicija ne završi proces uspostavljanja institucija, rekao je 9. marta generalni sekretar organizacije Nabil Al-Arabi.
XS
SM
MD
LG