Dostupni linkovi

Lagumdžija:Prijedlog Predsjedništvu da se glasa za rezoluciju UN


Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je Predsjedništvu BiH stav da BiH treba da glasa za usvajanje Prijedloga teksta rezolucije Generalne skupštine UN u kojem se govori o suverenitetu i teriterijalnom integritetu Ukrajine, te poziva na mirno rješenje.

O ovom je Lagumdžija danas upoznao specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, ambasadore Francuske Rolana Žila, Češke Tomaša Sunjoga i Rumunije Filipa Teodoreskua, te otpravnika poslova Ambasade Velike Britanije u BiH Džoa Lomasa, sa kojima je u Sarajevu razgovarao o situaciji u Ukrajini.

MVP BiH uputio je dopis Predsjedništvu BiH uoči sutrašnje sjednice na kojoj će biti razmatran stav BiH u vezi sa usvajanjem teksta rezolucije Generalne skupštine UN pod nazivom "Teritorijalni integritet Ukrajine".

Iz ministarstva je saopšteno da je Lagumdžija ponovio da suverena Ukrajina i njeni narodi imaju pravo da budućnost definišu samostalno, mirno i u demokratskom dijalogu koji garantuje stabilnost.

On je upoznao sagovornike sa dokumentom "Opšti pravci i prioriteti za provođenje spoljne politike BiH", koji je Predsjedništvo BiH usvojilo još 26. marta 2003, a u kojem se navodi da će u "obavljanju spoljnolitičkih aktivnosti BiH djelovati u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama".

"Jedan od takvih je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čijim je potpisivanjem BiH preuzela obavezu pridruživanja političkim izjavama EU u skladu sa obavezom BiH o približavanju stavovima EU, a koja proizlazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG