Dostupni linkovi

Izetbegović: Očekujemo odlučniji pristup EU prema BiH


Očekujem da ćemo sa ministrima vanjskih poslova Hrvatske, Austrije, Mađarske i Velike Britanije otvoreno razgovarati o manjkavostima dosadašnjeg pristupa Evrope prema Bosni i Hercegovini te razmotriti jedan drugačiji, odlučniji, politički pristup i strategiju, koji bi uvažili specifičnosti Bosne i Hercegovine, otklonili postojeći zastoj i omogućili brže ispunjavanje uslova i obaveza u procesu EU i NATO integracije, izjavio je za Klix.ba predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uoči posjete visokih zvaničnika.

Ministri vanjskih poslova Austrije i Mađarske, Sebastian Kurz i Janos Martonyi, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini dolaze u četvrtak, 27. marta.Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague u BiH će doputovati u petak, 28. marta.

"Mi ne tražimo ustupke ili prečice, niti tražimo izmjenu uslova i obaveza. Jasno nam je da BiH, kao i sve druge zemlje kandidati, mora da prihvati, implementira i sprovede sva pravila u pravnoj stečevini EU koja su sadržana u 35 pregovaračkih poglavlja. Međutim, ono što bi moglo i trebalo da bude predmet jednog procesa koji je skrojen po mjeri za BiH jeste kada i kako će BiH ta pravila da implementira i sprovede. Tu EU može pokazati fleksibilnost i napraviti jednu dinamiku i metodologiju koje uvažavaju specifičnosti BiH", rekao je Izetbegović.
XS
SM
MD
LG