Dostupni linkovi

G7 se obavezao na povećanje nuklearne bezbjednosti


Na samitu u Hagu posvećenom nuklearnoj bezbijednosti 35 zemalja danas se obavezalo da će sprovoditi oštrije nuklearne standarde.

U zajedničkom saopštenju objavljenog na marginama trećeg Nuklearnog sigurnosnog samita, zemlje su se obavezale na bližu zajedničku saradnju i na "periodičnu provjeru" njihovih osetljivih režima nuklearne bezbijednosti, u cilju sprečavanja da opasan materijal padne u ruke terorista.

Rusija nije među zemljama koje su se obavezale da će pooštriti nuklearne standarde, što može, kako smatraju analitičari, da bude opasno, jer ta zemlja posjeduje ogromne zalihe još iz vremena Sovjetskog Saveza.

Ruska delegacija je na Nuklearnom bezbednosnom samitu ocijenila da su ukrajinska nuklearna postrojenja ugrožena zbog nesposobnosti nove vlade u Kijevu, a ne zbog Rusije, saopštilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Saopštenje je usledilo kao odgovor na optužbe predstavnika Ukrajine na samitu koji tvrdili da Rusija navodno ugrožava nuklearna postrojenja u Ukrajini i čak zatražili stranu pomoć u cilju njihove zaštite, prenosi Itar tas s. "Ovo nije ništa drugo nego pokušaj prebacivanja krivce", istaklo je rusko ministarstvo.

Na samitu su okupljeni predstavnici više od 50 zemalja.
XS
SM
MD
LG