Dostupni linkovi

Htvatska:Četri godine zatvora za dopredsjednika HNS


Bivši dopredsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Željko Širić i nekadašnji tajnik NK Karlovac Neven Šprajcer proglašeni su krivima za korupciju u Pvoj nogometnoj ligi.

Širiću je određena jedinstvena kazna zatvora od 4 godine i uz to ne smije obavljati nikakvu funkciju u nogometu sljedećih 8 godina. Neven Šprajcer dobio je uvjetnu kaznu od 10 mjeseci. Dosuđena mu je i četverogodišnja zabrana rada u klubovima i tijelima Nogometnog saveza. Obojica moraju vratiti nepripadajuću imovinsku korist.

Željko Širić nije se pojavio na izricanju presude.

Širića je USKOK-ova teretio da je od dva pouzdanika, bivšeg predsjednika uprave Hajduka Hrvoja Maleša, primio 30 tisuća eura za "pošteno" suđenje. Šprajcera, koji je jedno vrijeme bio tajnik Udruge prvoligaša, tužiteljstvo je teretilo da je sa Širićem dogovorio da i njegovom klubu za mito osigura "pošteno" suđenje.

U ovoj aferi optužen je i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović, kojemu je postupak razdvojen nakon moždanog udara.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. U tom je slučaju donesen i pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali i Varteksa te Međimurja, proglašeno krivima.
XS
SM
MD
LG