Dostupni linkovi

Preispitivanje Bandićeve titule počasnog građanina Sarajeva


Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je inicijativu Gradskom vijeću za preispitivanje odluke o proglašenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića počasnim građaninom Grada Sarajeva. U obrazloženju inicijative navodi se da je neprimjerena izjava zagrebačkog gradonačelnika o unutrašnjem preuređenju BiH razlog za preispitivanje ovog priznanja.

"Istup Milana Bandić za televiziju Al Jazeera Balkans 10. marta doživljavamo kao udarac demokratskim procesima na ovim prostorima, te smo veoma iznenađeni i zabrinuti ovakvim neprimjerenim izjavama, zbog dobrih i prijateljskih odnosa između Sarajeva i Zagreba, a pogotovo sa Milanom Bandićem koji se u svojim izjavama, bavi entitetima i unutrašnjim preuređenjem države Bosne i Hercegovine, odnosno, bavi se Ustavnim promjenama države BiH", kaže se u obrazloženju Inicijative za opoziv priznanja Bandiću.

Mogućnost opoziva odluke o dodjeli priznanja predviđena je u slučaju kad nosilac priznanja djeluje suprotno interesima cjelovitosti i suvereniteta BiH, njezinih naroda i građana, odnosno Grada Sarajeva.
XS
SM
MD
LG