Dostupni linkovi

Ured turskog premijera se oglasio povodom blokiranja Twittera


Ured turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana se oglasio povodom nedavne odluke zabrane pristupanja društvenoj mreži Twitter.

Odluka za uvođenje preventinih mjera protiv Twittera u Turskoj donesena je kao odgovor na protivljenje kompanije da se pridržava više stotina sudskih presuda donesenih od januara, navodi se u saopćenju Ureda za javnu diplomatiju pri Uredu premijera Republike Turske.

Prije uvođenja ovih preventivnih mjera, turske telekomunikacijske vlasti su obaviještene o odlukama turskih sudova o kršenju ličnih prava i prava na privatnost i uputio se zahtjev Twitteru da ukloni sporne sadržaje.

Međutim, Twitter se nije pridržavao ovih presuda i stoga je zanemario zakonite zahtjeve turskih građana. U cilju sprečavanja buduće nepopravljive štete, pristup Twitteru je blokiran.

U saopćenju se ističe da su telekomunikacijske vlasti postupale u skladu sa Zakonom br. 5651 koji uređuje objavljivanje sadržaja na internetu i borbu protiv sličnih prijestupa.

Republika Turska je dužna zaštiti prava svojih građana. Twitter i druge društvene mreže također moraju postupati u skladu s turskim zakonodavstvom i poštovati presude turskih sudova.

Svi mediji mogu slobodno objavljivati svoje sadržaje sve dok postupaju u skladu sa zakonom i poštuju principe ličnih prava i prava na privatnost.

Twitter se sistematski koristio kao sredstvo za uništavanje krebiliteta i reputacije osoba, institucija i društvenih grupa distribucijom nezakonito stečenih sadržaja i lažnih i izmišljenih snimaka priskluškivanja.

Glavni razlog za donošenje ovakve mjere je kontinurano nepoštivanje presuda suda i kontinuriano kršenje ličnih prava.
XS
SM
MD
LG