Dostupni linkovi

Poslednje žrtve protesta trudnica i član Nacionalne garde


Trudnica koja je ustreljena u glavu i pripadnik Nacionalne garde ubijen dok je pokušavao da ukloni blokadu sa puta, poslednje su žrtve nasilja povezanog sa tekućim protestima u Venecueli, navele su vlasti te zemlje.

Za pet nedelja, koliko traju demonstracije protiv vlade socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, u njima su poginule najmanje 33 osobe.

Dvadesetosmogodišnja Adrijana Urkijola, koja je bila u petom mesecu trudnoće, ubijena je kada je izašla iz autobusa koji se zaglavio u saobraćajnoj gužvi zbog barikada koje su postavili antivladini demonstranti.

Agencija AP navodi da ona najverovatnije nije bila učesnica protesta.

Pripadnik Nacionalne garde, narednik Migel Antonio Para poginuo je tokom uličnih demonstracija u Meridi, kada je pokušao da ukloni barikadu sa puta, zbog čega se sukobio sa demonstrantima.

Šef venecuelanskog kongresa Diosado Kabeljo u međuvremenu je objavio da je glavna opoziciona poslanica Marija Korina Mačado izgubila svoje mesto u Kongresu, kao i imunitet od krivičnog gonjenja zbog navodnog podsticanja nasilja tokom antivladnih protesta.

Kabeljo je naveo da je Mačado prekršila ustav kada se prošle nedelje obratila Organizaciji američkih država, na poziv Paname, koja joj je ustupila svoje mesto u toj vašingtonskoj grupi, kako bi mogla iz prve ruke da regionalne diplomate obavesti o nemirima u svojoj zemlji.

Maduro je u subotu, dva dana po hapšenju dva opoziciona gradonačelnika zbog navodnog kovanja zavere sa SAD da svrgnu njegovu 11-mesečnu vladu, Mačado nazvao bivšom kongresmenkom.

Mačado je na svom nalogu na Tviteru danas odgovorila: "Ja sam kongresmenka sve dok narod Venecuele to želi od mene".

Demonstracije u Venecueli izbile su zbog visoke inflacije, nestašice osnovne robe i porasta stope kriminala. Maduro tvrdi da su demonstracije koje predvodi opozicija, pokušaj državnog udara.
XS
SM
MD
LG