Dostupni linkovi

Obama i Si Đinping o UkrajiniAmerički predsednik Barak Obama izjavio je danas u Hagu da je sa svojim kineskim kolegom Sijem Đinpingom razgovarao o situaciji u Ukrajini i Severnoj Koreji.

Obama je rekao da su se sastali u Ambasadi SAD u Hagu, gde danas počinje samit svetskih lidera o nuklearnoj bezbednosti.

"Razgovarali smo o pitanjima od zajedničkog interesa, među kojima su i nuklearno razoružavanje Severne Koreje i klimatske promene. Pomenuli smo i međunarodna pitanja, kao što je situacija u Ukrajini", rekao je Obama.

Povodom ruskog pripajanja poluostrva Krim, Obama je rekao da Kina i SAD treba da zajedno rade na jačanju međunarodnog prava i poštovanju suvereniteta svih država.

Peking koji je do sada imao neutralni stav prema Moskvi, pre dve nedelje se uzdržao od glasanja u Savetu bezbednosti UN koji je osudio referendum na Krimu o pripajanju Rusiji. Rusija je tada stavila veto na rezoluciju.

Si danas nije direktno pomenuo situaciju u Ukrajini, već je ponovio da je Kina posvećena izgradnji novog modela odnosa s velikim silama, među kojima su i SAD.

Obama i Si učestvuju na svetskom samitu o nuklearnoj bezbednosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne dolazi na samit, već šalje ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji bi trebalo da razgovara s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

XS
SM
MD
LG