Dostupni linkovi

Obama: Rusija da plati cenuAmerički predsednik Barak Obama izjavio danas u Amsterdamu da SAD i Evropa imaju jedinstven stav da Rusija treba da plati cenu za intervenciju u Ukrajini.

"Evropa i SAD su ujedinjene u podršci ukrajinskoj vladi i Ukrajincima. Ujedinjeni smo i u stavu da Rusija treba da plati cenu za sve akcije koje je do sada sprovela", rekao je Obama posle razgovora s holandskim premijerom Markom Ruteom.

Obama je došao u Holandiju, gde večeras u Hagu počinje dvodnevni samit svetskih lidera, a na kojem se ukrajinska kriza nametnula kao glavna tema.

Samit se organizuje na Obaminu inicijativu, a zvanično glavna tema skupa treba da bude mogući nuklearni terorizam.

Samit o nuklearnoj bezbednosti u Hagu biće prilika i za hitan sastanak grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7 o ruskom pripajanju poluostrva Krim. G7 čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Japan, Francuska, Italija i Kanada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne dolazi na samit, već šalje ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji bi trebalo da razgovara s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

Delegacije 53 zemlje, uključujući lidere SAD, Kine i Japana, stižu danas u Hag. Trebalo bi da pregovaraju o smanjenju zaliha nuklearnog materijala i boljem obzbeđenju kako taj materijal ne bi dospeo do terorista.

To je treći samit od 2009. godine, kada ga je pokrenuo Obama, ubrzo po stupanju na dužnost, rekavši da je jedan od njegovih najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva smanjenje rizika od terorističkog napada nuklearnim oružjem ili "prljavom bombom".
XS
SM
MD
LG