Dostupni linkovi

Ubijen visoki zvaničnik Korzike



Načelnik službe Generalnog saveta u korzikanskom gradu Bastija ubijen je kasno sinoć iz vatrenog oružja dok se automobilom vraćao kući, prenose danas francuski mediji.

Žan Lečia (53) ubijen je sinoć nešto pre ponoći na putu do grada Alerija na severu Korzike dok se vraćao kući posle glasanja na lokalnim izborima u Francuskoj. Na njega i njegov automobil pucale su dve osobe na motoru, koje se potom pobegle.

Lečia je bio blizak saradnik gradonačelnika Dominika Domarčija (63) koji je ubijen pre tri godine, takođe na dan glasanja.

Kako navodi policija, Lečia, čija je ćerka kandidat na lokalnim izborima, ubijen je na licu mesta, a njegov automobil marke "sitroen" je potpuno izrešetan mecima iz automatskog oružja teškog kalibra.

Tokom prošle godine na Korzici je bilo 17 ubistava i 14 pokušaja ubistva.

Na Korzici postoji nekoliko pokreta od kojih se jedni zalažu za veću autonomiju, a drugi za nezavisnost. Oni koji su za autonomiju zalažu se za priznavanje korzikanskog jezika, više prava lokalnoj vlasti i za izuzeće od poreza.

Francuska vlada se protivi punoj nezavisnosti Korzike. Tokom 70-ih godina bilo je dosta bombaških napada i atentata terorističkih grupa koje su htele da na taj način dođu do nezavisnosti.

Mnoge grupe koje zastupaju nezavisnost ostrva bave se iznudom novca, slično sicilijanskoj mafiji, a sve u cilju oslobađanja ostrva od Francuske.
XS
SM
MD
LG