Dostupni linkovi

Presuda optuženima za izvlačenje novca iz Brodosplita


Na splitskom Županijskom sudu u podne će biti izrečena presuda optuženima za izvlačenje novca iz splitskog brodogradilišta. Riječ je o gradnji četiriju tankera za tvrtku 'Wessels', pri čemu su optuženi, kako tvrdi tužiteljstvo, Brodosplit oštetili za 4 milijuna i 700 tisuća dolara.

Na optuženičkoj su klupi Drago Maček, posrednik pri gradnji brodova, Goran Vukasović i Ante Luetić, bivši čelni ljudi Brodosplita, Mateo Tramontana, direktor 'Brodotrogira', te još 4 osobe.

Slučaj 'Brodosplit" otkriven je 2006. godine kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca. Tadašnja uprava Brodosplita ugovorila je s tvrtkom Wesels gradnju 4 tankera za 51 i pol milijun dolara po tankeru. Naknadno su potpisana, istražiteljima posebno sporna, takozvana pobočna pisma kojima se naručitelju kao provizija vraća oko dva posto ugovorene cijene.

Nakon uplate predujma od pet milijuna dolara, iznos od 4 milijuna 700 tisuća splitsko je brodogradilište vratilo na ciparski račun naručitelja tvrtke Wessels. Novac je zatim uplaćen u Austriju na račun prvooptuženog Drage Mačeka, koji ga je podizao te doznačivao i ostalim optuženicima. U godinu i pol suđenja ispitano je pedesetak svjedoka.
XS
SM
MD
LG