Dostupni linkovi

Demonstranti upali u zgradu vlade na TajvanuViše stotina demonstranata upalo je danas u zgradu vlade Tajvana u Tajpeju, u znak protesta zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Izvještač agencije AP javio je da je u zgradi oko 800 demonstranata, a na lokalnoj televiziji prikazani su snimci manjih sukoba učesnika protesta sa policijom.

Predsjednik Tajvana Ma Jing-Djeu je ranije danas izjavio da bi poništavanje sporazuma sa Kinom ugrozilo ekonomiju Tajvana i kredibilitet te zemlje.

Zbog sporazuma sa Kinom, koji smatraju nepravednim, oko 200 studenata i aktivista upalo je 19. marta u zgradu parlamenta.

Oni su tada blokirali salu u kojoj se održavaju skupštine. Njihov osnovni zahtjev takođe je bio povlačenje prijedloga sporazuma, pošto tvrde da vladajuća stranka Kuomintang pokušava da na silu izdejstvuje njegovo usvajanje.

U znak protesta zbog sporazuma, dvojica poslanika opozicione Demokratske napredne stranke su nedavno stupila u kraći štrajk glađu.

Tajvan i Kina su se razdvojili tokom građanskog rata 1949. godine, kada su snage Kuomitanga bile poražene od komunista Mao Cedunga i kada su članovi Kuomitanga pobjegli na ostrvo.
XS
SM
MD
LG